Cum sa ne protejam impotriva folosirii datelor noastre personale?

Recent Facebook s-a impotmolit intr-un scandal international in legatura cu implicatia sa indirecta in castigarea presedentiei Statelor Unite de catre Trump. Scandalul se extinde la o caracatita imensa.

Pentru a afla despre, puteti incepe prin a urmari prima parte a investigatiei facute de canalul independent de televiziune Britanica, Channel 4: 

Whistleblower reveals to Channel 4 News data grab of 50 million Facebook profiles by Cambridge Analytica – data firm linked to Trump win

Trebuie sa ne asteptam ca lucruri asemanatoare se petrec si in Romania.

Intrebarea este cum ne putem proteja, si nu numai, de ce trebuie sa ne protejam si cum va influenta acest lucru daca va fi facut de marea majoritate a utilizatorilor de internet in special?

Nu doar Facebook, ci orice modalitate electronica de colectionare de date personala poate fi suspecta.

Retelele sociale, precum Facebook, Twitter, Linkedin si altele, ideal incearca a convinge oamenii sa isi completeze un profil cat mai detailiat.

Ca sa ne dam seama cum vor ajunge datele noastre personale in mainile cui nu trebuie, sa urmarim urmatorul scenariu.

Voi folosi un personaj fictiv, numit "Ioan Duma" pentru a exemplifica.

Personajul nostru are cont pe Facebook de peste 2 ani. Si-a completat detaliile personale, precum adresa, numar de telefon, varsta si interactionand pe Facebook de-alungul timpului a dat like la multe pagini, s-a inscris in diverse grupuri si a folosit diverse aplicatii care nu sunt create de Facebook direct.

Am evidentiat ultima parte, pentru ca e cea mai grava, e cea prin care se fura cel mai usor datele personale.

Sa dam exemplu de astfel de aplicatii.

Cu totii am observat pe Facebook postari la prieteni prin care si si-au facut diverse teste, de iq, de personalitate sau ca au jucat diverse jocuri.

Ceea ce nu au observat majoritatea care au facut asa ceva, este ca la interactionarea pentru prima data cu aplicatia, li s-a cerut acceptul ca sa le fie citite datele din profil si sa poata initia diverse actiuni pe profil, precum postarea pe wall si altele.

Groaznic este ca majoritatea dau accept fara a fi constienti la ce dau accept, si chiar sunt unii care nici macar nu citesc ce li se accepta.

Astfel, printr-o neatentie, datele noastre ajung in baza de date a unor entitati care au alte scopuri decat cele bine intentionate.

Aceasta nu inseamna ca nu trebuie sa aveti un cont complet pe Facebook. Ci inseamna sa fiti extrem de atenti la ce acceptati in orice accesati pe Facebook.

Reteaua Facebook permite un numar de setari de intimitate care va pot ajuta sa ocoliti astfel de furturi de date.

Singurul accept cand interactionati cu ceva pe Facebook cand va este cerut trebuie sa fie doar citirea profilului public.

Si important este sa avem setarile de intimitate adecvate pentru a nu permite nimanui in afara cercului de prieteni apropiati sa aibe acces mai mult decat ce lasam intentionat public.

In general am fost stupefiat sa vad si persoane apropiate, rude, postandu-si pozele copiilor lasandu-le publice pentru oricine din lume (poveste pentru un alt articol).

Acum sa va exemplific prin capturi de ecran si explicand cum cred ca e ideal sa ne facem setarile de intimitate si siguranta in Facebook.

Folosind site-ul web Facebook, la setari, confidentialitate va recomand sa va faceti setarile asemanator cu cele din imaginea urmatoare.

Setari si instrumente pentru confidentialitate | Facebook

Pentru a lua masuri impotriva postarilor precedente, folositi optiunea Limiteaza postarile din trecut.

Pentru a va asigura contul, la Securitate si conectare va recomand sa setati cele din Configurarea funcţiilor suplimentare de securitate.

Configurarea functiilor suplimentare de securitate

Astfel va veti asigura ca si daca vi s-ar fura parola de la cont, conectarea va fi imposibila si veti fi si notificati de o incercare nereusita.

Ulterior, pentru a curata contul, mergeti la zona Aplicatii si stergeti orice va este total necunoscut si suspect.

Aici puteti dezactiva aplicatiile care au acces la cont | Facebook

Aplicatii folosite de altii, dezactivand tot, oprim accesul la informatii personale care pot fi folosite si rau, desi ideal au fost intentionate pentru buna experienta pe Facebook.

Aplicatii folosite de altii | Facebook
Dezactivati tot pentru a nu mai putea fi citite pe viitor informatiile | Facebook

Si inca o setare poate chiar face extrema confidentialitatea contului impotriva aplicatiilor construite pe Facebook.

Aplicatii, site-uri web si pluginuri | Aka Platforma | Facebook
Aceasta va curata bine contul, dar datele deja citite vor ramane.

Acesta este minimul care il puteti face, si ulterior, cititi de multe ori detaliile accesului cerut de ceva ce interactioneaza cu dumneavoastra prin Facebook.

Cu alta ocazie, voi discuta si despre probleme cu Grupurile de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.